21.12.2020

Harri Launonen työskentelee elämän varjopuolella: ”Putkan joulussa ei polteta kynttilöitä tai jaeta paketteja”

Poliisivartija Harri Launonen on ollut jouluisin useammin töissä kuin kotona. Kaltereiden takana pyhä ei juuri eroa arjesta, mutta työporukan hurtti huumori kannattelee raskaimpinakin hetkinä.

Harri Launosella on työ, jonka kanssa harva suomalainen joutuu elämänsä aikana tekemisiin.

Hänen ja muiden poliisivartijoiden päätehtävä on vartioida poliisin kiinni ottamia henkilöitä. Ei siis itse poliisien kaitseminen, kuten ammattinimikkeen perusteella voisi ajatella.

– Vanha ammattinimike putkavahti antaa ehkä työstä selkeämmän kuvan. Jotkin vartijat tosin pitävät sitä alentavana, Launonen kertoo.

Poliisivankilan selleissä on sänky, petivaatteet ja radio. Pyydettäessä asiakas saa myös television käyttöönsä.

Hän on työskennellyt poliisivartijana toistakymmentä vuotta ja saanut selitellä työnimikettään kerran jos toisenkin.

– Olen ollut vaimoni kanssa kimpassa seitsemän vuotta. Osa hänen sukulaisistaan ei vieläkään ole oikein kärryillä siitä, mitä teen työkseni.

Mennään siis itse asiaan.

Piiloja löytyy housuista ja rintaliiveistä

Launosen työpaikka, Kuopion poliisivankila, toimii poliisilaitoksen alimmassa kerroksessa. Tiloissa on päihtyneiden niin sanottu märkä puoli sekä sellipuoli, jossa pidetään tuomiota odottavia tutkintavankeja.

– Asiakkaita on minun vuoroni aikana ollut enimmillään 50. Määrä on useimmiten alhaisempi, mutta joskus päihtyneitä pitää laittaa samoihin tiloihin. Pyrimme kuitenkin siihen, että kaikille olisi oma soppi, sanoo Launonen.

– Putkaan ei mene muuta kuin ihminen ja hänen sisävaatteensa.

Kun asiakas tulee poliisivankilan ovesta sisään, poliisivartijat tekevät hänelle niin sanotun säilöönpanotarkastuksen. He poistavat häneltä arvokkaat ja vaaralliset esineet sekä päällysvaatteet, vyöt ja kengät. Tavarat he kirjaavat ja laittavat lukittuun lokerikkoon, josta asiakas saa ne mukaansa jatkaessaan matkaa.

Poliisivartijan voimankäyttövälineisiin kuuluvat kaasusumutin, käsiraudat, etälamautin ja teleskooppipatukka.

Vartijat kuvaavat rikoksista epäillyt ja ottavat heiltä sormen- ja kengänjäljet sekä dna-näytteen. Jos asiakkaalla on esimerkiksi maksamattomia sakkoja, poliisivartijat antavat hänelle käräjäoikeuden haasteen tiedoksi.

– Putkaan tai selliin ei mene muuta kuin ihminen ja hänen sisävaatteensa. Jos asiakkaalla on kylmä, hän voi saada pitää päällystakkinsa tai lainata peiton.

Kiinniotetut yrittävät silloin tällöin salakuljettaa selleihin esimerkiksi tupakkaa, huumeita ja tulitikkuja. Puukkoja ja muita terä-aseita löytyy Launosen mukaan housuista ja sukista sekä naisasiakkaiden kohdalla etenkin rintaliiveistä.

– Kerran rötöstelemässä ollut oli sujauttanut älykellon laturin piuhat villasukan varteen. Ne olivat siellä niin siististi piilossa, ettei niitä heti huomannut.

Putkakuolemat kuuluvat työnkuvaan

Päihtyneet viipyvät putkassa siihen saakka, kunnes kykenevät jatkamaan matkaansa. Rikoksesta kiinni otettuja voidaan Launosen mukaan pitää sellissä 24 tuntia ilman erityislupaa ja pidätysluvalla kolme vuorokautta kiinniottohetkestä.

– Tutkintavanki voi olla poliisin tiloissa korkeintaan viikon, minkä jälkeen poliisi vie hänet tarvittaessa Kuopion vankilaan.

Selleissä on vangeille sängyt ja vuodevaatteet, päihtyneiden säilytystilassa pelkät patjat lattialla. Radio kuuluu vakiovarusteisiin sekä selleissä että märällä puolella. TV:n saa selleihin pyytämällä.  

Aggressiiviset asiakkaat jatkavat usein ”heilumista” myös kaltereiden takana, mutta useimmat säilöön otetuista nukkuvat.
 
– Me vartijat käymme aika ajoin tarkastusluukun takana katsomassa, että asiakas on hengissä. Päihdeputkassa on myös kameravalvonta, Harri Launonen sanoo.

Vartijat käyvät aika ajoin tarkistusluukun takana katsomassa, että asiakkaalla on kaikki kunnossa.

Mikäli asiakkaan vointi aiheuttaa huolta, vartija tekee tarkastuksen putkaan tai selliin. Joskus hän joutuu toteamaan, että sikeästi nukkuva asiakas on tosiasiassa eloton.

– Pari kertaa tarkistuskäynnillä asiakkaan hengitys on korissut siihen malliin, että olen soittanut kiireesti ambulanssin. Kaikkia huonokuntoisia ei kuitenkaan pystytä pelastamaan.

– Omalle kohdalleni vainajia ei vielä ole sattunut, mutta tuurilla se laivakin seilaa.

Jokainen putkakuolema tutkitaan ja monesti vartijaa epäillään rikoksesta, vaikkei laiminlyöntiä olisi tapahtunut. JHL tarjoaa nykyään poliisivartijoina toimiville jäsenilleen oikeusapua jo lakiprosessin alussa, mitä Launonen pitää hyvänä edistyksenä.

– Omalle kohdalleni vainajia ei vielä ole sattunut, mutta tuurilla se laivakin seilaa.

Talo tarjoaa ruoat, yhdistys herkut

Poliisivartijat tekevät töitä kahdentoista tunnin vuoroissa. Päivävuoro alkaa seitsemältä aamulla ja yövuoro seitsemältä illalla. Kuopiossa vartijoita on yhteensä yksitoista, samaan poliisialueeseen kuuluvassa Iisalmessa neljä lisää.

– Koronan jyllätessä vuorossa on ollut aina kaksi vartijaa. Siihen pitäisi pyrkiä myös normaaliaikana.

Arki sujuu poliisivankilassa tietyn kaavan mukaisesti, eikä juhla juuri eroa arjesta.

– Kahdeksan aikoihin poliisivartija tarjoaa asiakkaille aamupalaa ja puolelta päivin lounasta. Pitempiaikaisia pidätettyjä ja tutkintavankeja vartijat käyttävät suihkussa, tupakalla ja kuulusteluissa. Illemmalla tarjotaan päivällinen ja iltapala. Aika pieni piiri siinä pyörii.

Pidempään viipyvät asiakkaat ulkoilevat tunnin päivässä aidatulla alueella poliisitalon ylimmässä kerroksessa. Launonen ja hänen työkaverinsa vievät heitä sinne joko hissillä tai portaita pitkin.

– Turvallisuusnäkökulmasta järjestely ei ole paras mahdollinen. Jos asiakas on arvaamaton, saattajaksi lähtee useampi.

Harri Launonen toimii työpaikallaan JHL:n varaluottamusmiehenä.  Hänen mukaansa liitto valvoo poliisivartijoiden etuja kiitettävästi.

Harri Launonen on viettänyt viimeisen vuosikymmenen aikana joulua useammin töissä kuin kotona. Tarkkaa aattojen määrää hän ei ole laskenut.

– Aattoilta on kaltereiden takana usein normaaliviikonloppua rauhallisempi, mutta tyhjäkäytöllä tuskin menee tämäkään vuosi.

Yleisesti ottaen työpäivän sujumista poliisivankilassa on vaikea ennakoida.

– Joko juoksemme tukka putkella tai pyörittelemme peukaloita suurimman osan ajasta. Tilanne voi myös muuttua hetkessä.

– Aattoilta on kaltereiden takana usein normaaliviikonloppua rauhallisempi.

Jouluna putkassa ei ole joulukoristeita eikä kynttilöitä. Jokunen joululaulu voi parhaassa tapauksessa radiosta kajahtaa.

– Talo on yleensä tarjonnut jouluruokia ja JHL-yhdistys jotain herkkuja. Mutta vartijat eivät kipitä käytävillä tonttulakit päässä tai jakele selleihin paketteja.

Työkaverit pitävät pinnalla

Ennen siirtymistään poliisivartijaksi Launonen työskenteli vartijana ja järjestysmiehenä.  Mikäli muita työmahdollisuuksia ilmaantuisi näköpiiriin, hän olisi kuitenkin valmis vaihtamaan alaa.

– Vartijan työ on synkkää ja psyykkisesti kuormittavaa. Joskus putkaan eksyy joku pikkujouluna liikaa ottanut, mutta pääsääntöisesti asiakkaat ovat tuttuja nurjan puolen kulkijoita. Ja uusia kasvoja tulee koko ajan.

Joskus joku on pahoillaan putkaan päätymisestä ja pyytelee vartijoilta käytöstään anteeksi, mutta pääsääntöisesti asiakkaat eivät ole moksiskaan. Sanallinen ja fyysinen uhkailu on vartijoille arkipäivää.

Poliisivartijat tekevät töitä kahdentoista tunnin vuoroissa. Päivävuoro alkaa seitsemältä aamulla ja yövuoro seitsemältä illalla.

– Ei niitä aina tosissaan ota, ja välillä saa onneksi myös nauraa hassuille tapahtumille tai asiakkaiden jutuille.

Työssä jaksamisessa auttaa sisäinen suodatin, tai Launosen sanoin se, että asiat menevät sutjakasti toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Kaikkein parasta työssä on hyvä työporukka, jota kannattelee hurtti huumori.

– Meitä on täällä aika sekalainen seurakunta, ja aina emme ole asioista samaa mieltä. Ryhmähenki on kuitenkin pääsääntöisesti hyvä. Tosikkona täällä ei oikein pärjäisi.  

Poliisivartijat tekevät vaativaa asiakastyötä, jossa tarvitaan kärsivällisyyttä ja pelisilmää. He puuttuvat työssään ihmisten perusoikeuksiin, mikä vaatii tarkkuutta.  

– Vaikka pinna on välillä tiukalla, homma pitää yrittää hoitaa rauhallisesti ja hammasta purren. Jos haluaisi, saisi olla jatkuvasti huutokilpailussa.

Launosen mukaan poliisivartijan ei tarvitse olla voimannostaja tai rambo.

– Suhteellisen normaali ajatusmaailma riittää. Vaativat tilanteet keskustelemme työkavereiden kesken ja tarvittaessa poliisilaitoksen puolella on myös purkutilaisuuksia vetäviä ammattilaisia. 

Lasten pahoinvointi pysäyttää

Harri Launosen mukaan poliisivartijan työssä kyynistyy väkisinkin. Etenkin lapsiin kohdistunut väkivalta ja lasten häiriökäyttäytyminen tuovat hänelle edelleen palan kurkkuun.

– Kahden pienen lapsen isänä tuntuu pahalta, kun esiteini riehuu puukon kanssa kaupungilla aamuyöstä tai tekee huumeissa rötöksiä.

– Nainen luki tupakkakopissa äitenpäiväkorttia kyyneleet silmissä.

Kerran vankilassa oli kiinniotettuna nainen, jota epäiltiin vakavasta rikoksesta. Hänelle tuli vankilaan äitienpäiväkortti, jota hän luki kyyneleet silmissä tupakkakopissa.

– Silloin kyllä ajattelin, ettei lapsen pitäisi joutua kokemaan tällaista. Jos tuntuu erityisen pahalta, puran tunteita myöhemmin lenkillä tai salilla.

Poliisivartijan virkapuku muistuttaa poliisin univormua. Poliisihallinnossa vartijoilla on kuitenkin Launosen mukaan vaikeaa saada äänensä kuuluviin.

Vaikka perhe-elämä toimii osaltaan työn vastapainona, sitä on vaikea yhdistää vuorotyöhön. Kaksivuotiaan ja vauvan isänä on haastavaa saada tarpeeksi hyvänlaatuista unta.

– Olin puoli vuotta esikoisen kanssa kotona. Sen jälkeen oli vaikea palata entiseen vuorokausirytmiin. Pitkään jatkunut vuorotyö on kuin polttaisi kynttilää molemmista päistä.

Tänä jouluna Launonen saa kuitenkin levätä, ainakin aattona.